عایق دو جزیی چیست؟
فهرست مطالب
عایق دو جزیی چیست؟
آب بندی محل سکونت انسان از گذشته های دور اهمیت زیادی داشته است. نفوذ آب باران به داخل سکونت گاه باعث ایجاد نم و رطوبت می شد که ضمن آسیب رسیدن به مصالح موجب رشد انواع قارچ و کپک و ایجاد محلی برای رشد و نمو حشرات موذی می شد. بشر با آزمودن مصالح مختلف سعی کرده است میزان نفوذ آب به داخل خانه و محل کار خود را به صفر برساند. در هر دوره زمانی بستگی به سطح تکنولوژی و دانش بشری نوعی از مصالح به منظور آب بندی ساختمانها رواج داشته است.
آب بندی ساختمانها در پنجاه سال اخیر
استفاده از ساروج و ترکیبات آهکی شبیه سیمان برای جلوگیری از نفوذ نم و رطوبت از گذشته های دور و در ساختمانهای باستانی مشاهده می گردد. با کشف نفت و توسعه استفاده از آن قیر به عنوان مصالحی ارزان برای آب بندی ساختمانها مورد توجه قرار گرفت. استفاده از گونی های چتایی و قیر لایه هایی آب بند ایجاد می کرد که ساختمانها را تا حد زیادی از ورود نم و باران محافظت می کرد. سایر ترکیبات قیری مانند آسفالت هم به عنوان لایه نهایی سقف ها کاربرد پیدا نمود. بعد ها ایده قیر و گونی منجر به تولید عایق های پیش ساخته ای شد که به ایزوگام شهرت یافت.
چرا عایق های جدید به بازار آمدند؟
رشد تکنولوژی و دانش بشری باعث می گردد تا دنبال راه حل های سریع تر، آسان تر، ارزان تر و با کیفیت بیشتر باشد. در همه زمینه ها همین طور است. عایق های سنتی مانند قیر و گونی در عمل و زمان اجرا با دشواری ها و خطراتی همراه بودند. ذوب کردن قیر کار واقعا خطرناکی است و کار کردن با قیر مذاب هم بسیار سخت است. از طرفی وجود قیر های متنوع که برای کاربرد های مختلفی تولید می شوند باعث افت کیفیت و ماندگاری کار نهایی به دلیل بی سوادی عوامل اجرایی قیر و گونی شود. آنها بدون توجه به فرمول یا نوع قیر هر چه به دستشان می رسید را برای بام استفاده می کردند. در حالی که انتخاب قیر مناسب برای سقف آن هم با توجه به حداقل و حداکثر دمای هر منطقه از کشور نیاز به دانش فنی دارد. وضعیت برای عایق های پیش ساخته معروف به ایزوگام هم به همین منوال بود. تولید کنندگان متقلب و استفاده از مصالح غیر استاندارد، تنوع اقلیمی ایران، عدم دقت و مهارت نصاب ها باعث گردید تا متخصصان به دنبال مصالح جدیدی باشند تا آب بندی و ایزولاسیون ساختمانها با اطمینان بیشتری انجام شود.
تولید مواد شیمیایی جدید برای ایزولاسیون و آب بندی ساختمان ها
با رشد دانش شیمی و تولید مصالح عالی با استفاده از انواع مواد شیمیایی مانند رزین های پلیمری و نیز دستیابی به تکنولوژی مواد ریز ابعاد با خواص ویژه متریال و مصالحی به بازار آمده است که خاصیت آب بندی در بخش های مختلف ساختمان را بصورت قطعی ایجاد می کنند بعلاوه اجرای سریع و راحتی دارند و با حفظ خواص خود در برابر شرایط مختلف جوی مانند اشعه خورشید، سیکل های ذوب و یخ بندان، تنش های دمایی و … طول عمر بیشتری دارند. هر چند در ابتدا محصولات جدید قیمت بیشتری نسبت به عایق های سنتی دارند اما با گسترش استفاده و تولید انبوه قیمت این محصولات قابل رقابت تر می شود و دوام و طول عمر بیشتر آنها هزینه اولیه بیشتر را توجیه می کند. کاهش جذب پرتو های خورشید نیز به کاهش هزینه مصرف انرژی در ساختمان کمک می کند. وزن کم و ترمیم آسان تر نیز از دیگر مزایای عایق های جدید است.
معرفی بتن های اصلاح شده با لاتکس به عنوان راه حلی قطعی برای آب بندی
عایق های دو جزیی در واقع نوعی بتن پلیمری محسوب می شوند. این بتن با عبارت اختصاری LMC که مخفف لاتین بتن اصلاح شده با لاتکس می باشد از افزودن پلیمر های ریز و کروی شکل لاتکس به بتن معمولی به منظور افزایش یکپارچگی، کاهش شدید نفوذ پذیری، افزایش شدید چسبندگی به سطوح مختلف ساخته می شود. در ابتدا به دلیل هزینه زیاد تولید بتن اصلاح شده با لاتکس استفاده از آن محدود به سازه های دریایی بود. از این بتن به عنوان یک پوشش نازک مانند رنگ برای جلوگیری از نفوذ اب دریا به داخل بتن های بنادر و اسکله ها و سازه های دریایی استفاده می شد. این بتن تمام منافذ و حتی ترک های مویی موجود در سطح بتن را پر می کند و مانع از نفوذ آب دریا به داخل بتن می گردد. مقاومت زیاد در برابر شرایط محیطی بسیار شدید دریا اعم از تابش، فرسایش ناشی از امواج، املاح و یون های مخرب از ویژگی های این بتن است. دوام دراز مدت سازه هایی دریایی با پوشش بتن LMC به شدت افزایش می یابد.
تولید عایق دو جزیی با منطق بتن پلیمری
با افزایش تولید پلیمر های لاتکس و خواص بی نظیر بتن های اصلاح شده با این پلیمر مهندسان شیمی به فکر تولید و فرموله کردن نوعی عایق رطوبتی با ترکیبی از مواد سیمانی و پلیمر لاتکس افتادند. حاصل تحقیقات انجام شده و آزمایش های بسیار این عزیزان بصورت محصولی دو جزیی در اختیار مصرف کنندگان عزیز قرار می گیرد. جزء پودری حاوی سیمان مواد شبه سیمانی و مقادیری مواد ریز ابعاد در حد نانو می باشد. جزء مایع شامل آب و پلیمر های کروی بسیار کوچک لاتکس است. در محل مصرف کافیه این دو جزء رو به خوبی با هم مخلوط کنید. نیاز به افزودن هیچ ماده دیگری نیست. ترکیب حاصل شده دارای تمام خواص یک بتن اصلاح شده با لاتکس است. به شدت به سطوح زیرین چسبندگی دارد و لایه ای نفوذ ناپذیر ایجاد می کند. دوام بسیار زیادی دارد و یونهای مخرب به هیچ وجه امکان نفوذ در آن را ندارند. طول عمر بالایی داشته و اجرا و ترمیم آن بسیار آسان است.
عایق دو جزیی چگونه تولید می شود؟
همانطور که اشاره کردیم عایق دو جزیی بر پایه ترکیبی از سیمان، پودر های معدنی و شیمیایی با نوعی رزین پلیمری ساخته می شود و نوعی بتن پلیمری محسوب می گردد. مواد اولیه مرغوب پس از کنترل های کیفی و تطبیق با استاندارد های بین المللی در محل کارخانه با یکدیگر مخلوط می شوند. رعایت نسبت ها و وزن دقیق از هر نوع مواد اولیه نقشی حیاتی در کیفیت محصول نهایی دارد. پس از اختلاط اجزای پودری و افزودن پگمنت های رنگی در صورت لزوم بخش پودری در کیسه هایی با وزن مشخص بسته بندی می شوند. کیسه ها باید از استحکام کافی برخوردار باشند و در برابر نم و رطوبت مقاوم باشند. اکنون باید پلیمر های لازم که جزء مایع عایق را تشکیل می دهند با نسبت های وزنی دقیق با آب مخلوط شوند. این بخش نیز پس از ترکیب و کنترل کیفیت در گالن هایی با وزن مشخص بسته بندی می شوند. دو جزء عایق اکنون آماده ارسال به بازار است.
نسبت های اختلاط عایق دو جزیی برای مصرف
هر کارخانه با توجه به نتایجی که در آزمایشگاه به دست می آورد و بر اساس طرح اختلاط و فرمولاسیون شیمیایی اجزا نسبتی برای اختلاط اعلام می کند و بر اساس این نتایج وزن قسمت های پودری و مایع را تعیین می کند. به عنوان مثال محصولات شرکت بتن شیمی کامبادن با نسبت دو بخش جزء پودری به یک بخش جزء مایع در بسته بندی های 30 کیلویی و 14 کیلویی عرضه می شود.
آماده سازی عایق دو جزیی برای مصرف
برای آماده کردن عایق دو جزیی لازمه که یک سطل تمیز و بزرگ داشته باشید. بخش مایع را بطور کامل داخل سطل بریزید و دریل هم زن برقی را روشن کنید. اکنون باید بخش پودری را به تدریج داخل سطل بریزید و با دور بالا هم بزنید. عمل هم زدن باید تا زمانی که یک مخلوط یکنواخت ایجاد شود ادامه یابد. فرایند هم زدن با دریل همزن برقی با دور بالا حدود دو تا چهار دقیقه زمان لازم دارد. عایق آماده شده باید ظرف مدت یک ساعت مصرف شود. دقت کنید بعد از یک ساعت واکنش های شیمیایی آغاز می شود. مقدار اختلاط پودر و مایع را طوری تنظیم کنید که امکان اجرای آن را ظرف مدت یک ساعت داشته باشید.
روش اجرای عایق دو جزیی
به طور کلی سطح زیر کار هر عایقی باید تمیز و بدون چربی، روغن و قطعات سست باشد. بهتر است ابتدا قسمت های سست را با کارتک یا برس سیمی از سطح جدا کنید. اگر سطح کار خیلی نا هموار باشد بهتر است با استفاده از ملات ترمیم بتن زبر کار تعمیر شود و حفره ها و ترک ها پر شوند. در صورت چرب بودن سطح می توانید سطح کار را با محصول لکه بر بتن شیمی کامبادن شست و شو بدهید. در نهایت با آب و فشار مناسب سطح را از وجود هرگونه گرد و قبار پاک کنید. توصیه می شود قبل از اجرای هر عایقی سطح کار با کمک پرایمر پوشش داده شود. اکنون عایق دو جزیی که به خوبی میکس شده است را با کمک غلتک نقاشی یا با فرچه روی سطح کار اعمال کنید. اعمال عایق دو جزیی روی سطوح باید در دست اول با یک جهت مثلا بالا و پایین باشد. حدود دو تا چهار ساعت بعد از اعمال دست اول باید دست دوم با جهتی عمود بر دست اول اجرا شود.
زمان بهره برداری از عایق دو جزیی
معمولا بعد از گذشت 48 ساعت از اجرای عایق دو جزیی می توانید استخر را ابگیری کنید. اگر از عایق دو جزیی در داخل ساختمان استفاده می کنید بعد از 48 ساعت می توانید عملیات بعدی مثل نصب کاشی و سرامیک را شروع کنید.
کیورینگ عایق دو جزیی
در تابستان و در شرایط تابش زیاد و دمای بالا باید سطح عایق دو جزیی مرطوب نگه داشته شود. برای این کار می توانید از گونی های چتایی استفاده کنید یا مرتبا آب پاشی نمایید. این کار باید حداقل به مدت 7 روز انجام شود. در زمستان اجرای عایق در دما های زیر 5 درجه سانتی گراد ممنوع است. و باید دمای محیط حدود 5 درجه بالای صفر باشد. اگر احتمال بارندگی وجود داشته باشد نیز باید عایق دو جزیی تازه اجرا شده را با قرار دادن پوشش های پلاستیکی از شسته شدن محافظت کنید.
مزایای عایق دو جزیی
سهولت در اجرا بدون نیاز به افراد متخصص
قدرت چسبندگی بالا به سطوح مختلف
استحکام زیاد در برابر یخ زدگی
انعطاف پذیری و کشسانی مناسب
آب بندی قطعی بام، تراس، روف گاردن، حمام، سرویس بهداشتی، آشپزخانه
در سه رنگ متنوع سفید، طوسی و آبی
سازگار با تمام چسب های کاشی و سرامیک و دوغاب ها برای چسباندن آنها
رنگ پذیری عالی با تمام رنگ های ساختمانی
بدون تاثیر منفی در کیفیت آب استخر ها و مخازن
ضد خزه و جلبک
دارای خاصیت تنفس گر
قابلیت پل زدن روی ترک های مویینه بتن بدون پاره شدن عایق
مقاوم در برابر اشعه خورشید.
استحکام بالا در برابر اسید ها و باز ها
مقاومت بالا در برابر یونهای کلراید و نمک ها
کاربرد های عایق دو جزیی
به طور کلی در هر جای ساختمان که قبلا قیر و گونی یا ایزوگام اجرا می شد می توانید از عایق دو جزیی استفاده کنید. اجرای عایق دو جزیی در آب بندی و ایزولاسیون حمام، سرویس بهداشتی، آشپزخانه، تراس، پشت بام، آب نما و فلاور باکس با موفقیت صد درصد انجام شده است. یکی از مقرون به صرفه ترین عایق ها برای آب بندی انواع استخر ها، سازه های آبی، تصفیه خانه فاضلاب و نیز نمای ساختمان عایق دو جزیی است. برای جلوگیری از فرسایش بتن اسکله ها و بنادر نیز می توان از این عایق استفاده کرد.
مشخصات فیزیکی و شیمیایی عایق دو جزیی
حالت: مایع بعلاوه پودر
رنگ: خاکستری، سفید و آبی استخری
وزن مخصوص: 1.8 گرم بر سانتیمتر مکعب
فاقد یون کلر